Hoeveel is mijn Pokémon kaart waard?

Jouw Pokémon kaarten op waarde schatten doe je aan de hand van een aantal stappen. Er zijn meerdere factoren waar je rekening mee moet houden als je de waarde van jouw Pokémon kaarten wilt opzoeken. Wij hebben daarvoor 6 handige stappen hieronder allemaal voor jou op een rijtje gezet.

Stap 1: Welke set en welke generatie komen jouw Pokémon kaarten uit

Een zeer belangrijke factor bij het Pokémon kaarten waarde zoeken is weten uit welke generatie en welke set ze komen. Bekend is dat van alle Pokémon series de kaarten uit de eerste generatie verreweg het meeste waard zijn maar ook van de latere generaties zitten er pareltjes tussen. Dit zijn kaarten die uitkwamen in 1999 tot 2006 en de waarde hiervan kan per kaart oplopen tot wel duizenden euro’s. Verzamelde jij eind jaren negentig Pokémon kaarten en heb je die nu nog ergens op zolder liggen? Dan heb je kans dat je daar aardig wat geld voor kunt vragen. Mits de kaarten in goede conditie zijn, uiteraard. Heb je bijvoorbeeld een eerste editie Charizard die in perfecte staat verkeerd en een echte PSA of Beckett 10 kandidaat is? Dan kun je het zomaar hebben over meer dan 300.000,00 euro!

Pokémon kaarten uit de volgende kaarten series zijn vaak veel waard: Base Set, Base Set 2, Fossil, Jungle en Team Rocket. Daarnaast zijn ook de volgende kaarten series aardig waardevol: Neo Destiny, Neo Revelation, Neo Discovery, Neo Genesis en Southern Islands.

We benoemen hier de eerste 2 generaties maar zoals hierboven al benoemd is kunnen er in sets uit latere generaties ook echte pareltjes zitten.

Hoe weet ik uit welke set mijn Pokémon kaart komt?

Er zijn zo ontzettend veel Pokémonsets dat je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer ziet. Terwijl dit juist hele belangrijke informatie is als je van je Pokémon kaarten de waarde wilt opzoeken. Geen paniek, er zijn meerdere apps en sites waarop je de meest actuele waarde kunt vinden. Zoals de app Pokellector maar ook handelsplatform cardmarket kan je een goed beeld geven van de actuele prijzen.

Stap 2: Conditie van de kaart

In wat voor staat je kaart is heeft ook zeer veel invloed op de waarde van je Pokémon kaart . Een zeldzame en waardevolle kaart kan zomaar een stuk dalen in waarde door scheurtjes of andere beschadigingen. Kijk hierbij niet alleen naar de voorkant van je kaart, maar ook naar de achterkant. Check deze op witte puntjes of andere mankementen. Doorgaans hoe minder schade des te meer er over blijft van de waarde van de Pokémon kaart.

Stap 3: Wat voor soort kaart is het

Heb jij glimmende kaarten in je verzameling zitten? In het Engels worden deze Pokémon kaarten ook wel Holo’s genoemd. Glimmende Pokémon kaarten zijn vaak meer waard, omdat ze een stuk zeldzamer zijn dan niet-glimmende kaarten. De exacte waarde van deze Holo’s hangt samen met alle andere stappen maar ook hoe populair de Pokémon die afgebeeld staat is en nog een aantal andere factoren. Later kwamen naast de holo’s nog -EX, -GX en -V kaarten uit.

Rechts onder op de Pokémon kaart is vaak een rondje ( common ), ruitje ( uncommon ) of een sterretje ( rare ) te vinden. Deze symbolen geven al enig inzicht in de zeldzaamheid van de kaart in kwestie.

Stap 4: Eerste editie, schaduw en taal

Stap 4 is de laatste stap maar zeker een hele belangrijke. De waarde van een kaart kan namelijk veel hoger uitvallen als het een eerste editie is (In Engels printrun waren er eerste edities tot aan de Neo sets). Hiernaast kan het zijn dat je bij je oude Engels talige base set Pokémon kaarten geen schaduw kunt waarnemen op je Pokémon kaart, dit wordt in het Engels aangeduid als shadowless. Schadowless kaarten zijn vrij zeldzaam en zullen de waarde van je kaart dan ook ten goede doen.

Last but not least, de taal van de kaart speelt ook een grote rol in de waarde van jouw Pokémon kaarten. Japans en Engels talige kaarten zijn het meest gewild ter wereld en zijn over het algemeen meer waard dan overige talen zoals: Nederlands, Spaans of Duits.

Hopelijk geven deze 4 stappen jou een goede start met het uitzoeken van de waarde van jouw Pokémon kaarten. Mocht je onverhoopt toch nog hulp nodig hebben of advies? Mail ons dan op info@cardfreaks.nl met als onderwerp “taxeren”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andere berichten van Cardfreaks

Winkelwagen