Wat is de conditie en staat van uw Pokemon kaart?

De conditie van een Pokemon kaart is van groot belang voor verzamelaars. Hoe beter de staat van een kaart, des te hoger de waarde. Verzamelaars zullen dan ook vaak meer tijd en moeite steken in het vinden van een Pokemon kaart in goede conditie. Er zijn verschillende factoren die bepalend zijn voor de conditie van een kaart, zoals de randen, hoeken, oppervlakte, en de achterkant van de kaart.

In dit artikel gaan wij verder in op verschillende factoren die de conditie van een Pokemon kaart kunnen beïnvloeden. Zo leert u meer over de verschillende soorten condities, maar ook hoe u deze kunt herkennen en de benamingen.

Inhoudsopgave

Factoren die de conditie van een kaart beïnvloeden

Zoals u wellicht al hebt gelezen, zijn er verschillende factoren die de staat van een kaart bepalen. Helaas zijn er aan deze oneffenheden achteraf niets meer te doen. Draag er dan ook zorg voor dat uw Pokemon kaarten goed worden verzorgd door middel van een verzamelmap, de juiste sleeves voor uw kaarten en bewaar uw kaarten op een droge plek.

Hieronder gaan wij dieper in op de verschillende factoren die de conditie van een kaart kunnen beïnvloeden.

Whitening

Whitening wordt veroorzaakt door slijtage aan de rand van een Pokemon kaart. Whitening staat voor opvallende witte vlekken langs de rand of hoeken van een kaart. Whitening komt veel voor bij wat oudere kaarten. Deze kaarten hebben langer de tijd gehad om te slijten. Helaas komt whitening ook voor bij kaarten die u net uit een Pokemon booster pack heeft getrokken.

Pokemon kaarten zijn gemaakt van lagen papier die worden samengeperst tot karton. Hierna worden grote vellen door een printer getrokken, die op zijn beurt de kaarten bedrukt. Hierna worden de rollen omgedraaid en worden de achterkanten van de kaarten ook bedrukt. De voor- en achterkant van de kaarten krijgen een speciale coating waardoor de kaarten zo een mooie glans hebben.

Helaas worden de randen en hoeken niet bedrukt of voorzien van een speciale coating. Hierdoor zijn deze dan ook super gevoelig voor slijtage en dus whitening. Elke vorm van slijtage rondom deze randen of hoeken, zal dan ook leiden tot witte vlekken die bekendstaan als whitening.

Whitening Pokemon Kaart

Krassen

Krassen ziet u natuurlijk liever niet op uw Pokemon kaarten. Een kras vermindert de conditie van een kaart aanzienlijk. Krassen ontstaan door verschillende oorzaken. Hierbij kunt u denken aan het over elkaar heen schuiven van kaarten, of zelfs wanneer u de kaart verkeerd in een sleeve of map schuift.

Bij oudere kaarten werd vroeger soms een elastiekje om de kaarten heen gedaan. Dit om de kaarten op te kunnen stapelen en zodanig te kunnen vervoeren. Dit is natuurlijk een recept voor ellende en zorgt voor veel krassen. Een ander veel voorkomend probleem dat krassen veroorzaakt, is het bewaren van kaarten zonder sleeve in een zak of tas. De kaart gaat schuren en dit komt uw kaart ook niet ten goede.

Krassen op Pokemon kaart

Scheuren, deuken of vouwen

Een andere factor die de conditie van een kaart flink kan doen dalen, zijn natuurlijk scheuren, deuken of vouwen. Dit soort oneffenheden ontstaan met de tijd door het onjuist behandelen van uw Pokemon kaarten. U kunt uw kaarten niet meer terug buigen, de scheuren er niet uit strijken of de deuken opvullen. Dit soort schade is helaas onherstelbaar.

Andere oneffenheden zoals schimmel

Schimmel is vaak een probleem en zo ook bij Pokemon kaarten. Schimmel ontstaat vrijwel altijd door vocht. U doet er dan ook verstandig aan om uw Pokemon kaarten op een droge en donkere plek te bewaren. U kunt het beste uw kaarten in een verzamelmap of toploader bewaren. U investeert in een hoop geld in Pokemon kaarten, het is dan ook verstandig om wat geld uit te geven aan accessoires om uw kaarten goed te beschermen.

Het is soms mogelijk om de zwarte plekken of vlekken te verwijderen van uw kaarten. Dit is geheel op eigen risico en voorkomen is beter dan genezen. In deze video ziet u hoe u schimmel kunt verwijderen.

De staat van een kaart en centrering

Een correcte centrering van een Pokémon kaart is van groot belang. De randen van zowel de voor- als de achterkant dienen gelijk te zijn aan alle zijden van de kaart. Hoe gelijkmatiger de dikte van de rand, hoe beter gecentreerd de kaart is.

De conditie van een Pokemon kaart wordt niet beïnvloed door de centrering. Als een kaart niet goed gecentreerd is, maar deze verder geen oneffenheden bevat, is de kaart nog steeds near mint of mint. Dit geldt wel alleen voor raw kaarten. Wilt u een kaart laten graden? Dan dient u wel naar de centrering te kijken. Bij het graden van een kaart kan een slecht gecentreerde kaart voor een punt aftrek zorgen. Zo krijgt uw kaart een 9 in plaats van een 10 en dat scheelt aanzienlijk in prijs.

Verschillende benamingen voor verschillende condities

Er zijn geen duidelijke regels voor de benaming van verschillende condities. Wel zijn er meerdere afspraken tussen verzamelaars en verkopers om te bepalen in wat voor staat een kaart nou precies is. Deze benamingen met de daarbijbehorende staat hebben wij hieronder voor u opgesomd:

Mint

De kaart verkeert in perfecte staat en er zijn geen afwijkingen te zien. Geen whitening, geen krassen, geen scheuren en geen andere oneffenheden. De kaart lijkt in onberispelijke staat te zijn.

Near Mint (NM)

De kaart vertoont slechts minimale slijtage en kan lichte whitening hebben (zo weinig dat het nauwelijks zichtbaar is), maar mag geen enkel krasje of andere oneffenheden vertonen.

Excellent (EX)

Met het blote oog is waarneembaar dat er schade is aan de kaart. Desondanks is de schade klein en zijn lichte whitening op de hoeken of rondom de rand en kleine krasjes toegestaan.

Good (GD)

De kaart bevat redelijk wat whitening. Het oppervlak kan wat krassen vertonen en er mag ook vuil op de kaart aanwezig zijn.

Light Played (LP)

Er is met de kaart (zoals de naam al doet vermoeden) gespeeld. De kaart is niet in een sleeve of verzamelmap opgeborgen waardoor er veel beschadigingen zichtbaar zijn.

Played (PL)

Ook bij de conditie played is er met de kaart gespeeld. De kaart is niet in een sleeve of verzamelmap opgeborgen waardoor er veel beschadigingen zichtbaar zijn. De kaart mag zowel bij de played, als bij de light played conditie geen vouwen of scheuren bevatten.

Poor

De Pokemon kaart is in een extreem slechte staat. Viltstift op de kaart, vouwen en scheuren, het kan niet gek genoeg. Dit is dan ook de afsluiter van de lijst. Slechter als poor bestaat er niet.

De verschillende gradaties bij gegrade kaarten

Bij getaxeerde (gegrade) kaarten liggen de benamingen iets anders. Bij sommige grading bedrijven zoals Beckett, bestaan er ook halve gradaties. Wij gaan in dit artikel uit van PSA gradaties.

PSA 10Gem Mint
PSA 9Mint
PSA 8Near Mint / Mint
PSA 7Near Mint
PSA 6Excellent / Near Mint
PSA 5Excellent
PSA 4Very Good / Excellent
PSA 3Very Good
PSA 2Good
PSA 1Poor

Wilt u meer weten over het laten graden van Pokemon kaarten? Wij hebben hier een heel artikel aan gewijd. Na het lezen van dit artikel, weet u precies wat graden inhoudt, maar ook hoe u uw kaarten het beste kunt laten graden.

Waar op te letten bij het investeren in Pokemon kaarten

Wilt u investeren in Pokemon kaarten? Let dan goed op de conditie. De staat van een staat is uitermate belangrijk voor een verzamelaar. U weet nu dat een kaart zonder zichtbare beschadigingen als near mint wordt aangeduid en dat een kaart met veel schade als classificatie poor heeft.

De conditie van een kaart is anders voor een raw kaart dan die van een gegrade kaart. Wilt u zelf uw kaarten laten graden? Dan is de conditie nog belangrijker. Wij hopen dat u nu precies weet welke conditie uw Pokemon kaart heeft. Mocht u nog vragen hebben, aarzel dan niet om een bericht achter te laten via ons contactformulier.

Deel op Social Media

Recente berichten

categorieën

Winkelwagen
Scroll naar boven