Investeren in Pokemon kaarten: waar moet u op letten?

Pokemon kaarten zijn momenteel een echte hype. U kunt de kranten er niet op naslaan, of het gaat weer over Pokemon kaarten. De ene kaart wordt nog duurder verkocht dan de ander, en dit is niet zonder reden. Pokemon kaarten zijn gewild en er zijn zelfs crypto investeerders die zijn overgestapt naar de mooie wereld van Pokemon.

Is het investeren in Pokemon kaarten een goed idee, vraagt u zichzelf nu af? Waar liggen de valkuilen? Wat zijn de voordelen? Zou u ook moeten investeren in Pokemon kaarten? Wij vertellen u in dit artikel alles over het investeren in Pokemon kaarten.

Inhoudsopgave

Waarom investeren in Pokemon kaarten?

U heeft waarschijnlijk een grote liefde voor Pokemon kaarten, u bent tenslotte terechtgekomen op deze pagina. Dit is dan ook nodig om te kunnen investeren in Pokemon producten. Zonder liefde kunt u beter investeren in iets anders. Het investeren in Pokemon kaarten kan namelijk veel tijd, energie en geld kosten. Wij raden u dan ook aan, om alleen te investeren in Pokemon, als de kleine wezens ook daadwerkelijk een passie van u zijn. Zo heeft u meer gevoel met de markt, en blijft het investeren en verzamelen leuk. Heeft u totaal geen zin om tijd en liefde te investeren in deze prachtige hobby? Dan kunt u misschien beter kiezen voor goud of aandelen.

Base set kaarten investeren

Pokemon is meer dan een hype

Waar veel verzamelobjecten op een gegeven moment de interesse van nieuwe verzamelaars verliezen, is dit bij Pokemon (tot op heden) zeker niet het geval. Pokemon bestaat al sinds 1996 en sindsdien is Pokemon niet meer van de beeldbuizen, computerschermen en uit de speelgoedwinkels weg te slaan. Pokemon is booming en dit is eigenlijk in de afgelopen jaren alleen nog maar meer het geval. Bij Card Freaks denken wij dan ook, dat Pokemon nergens heen gaat en u jarenlang plezier kan houden van uw prachtige kaarten.

De grootste media franchise ter wereld

Pokemon is een handelsnaam dat is geregistreerd door Nintendo. Iedereen ter wereld kent Nintendo en Nintendo is dan ook beursgenoteerd. Het gaat hier dan ook niet om een eendagsvlieg, maar om een serieus product. Pokemon GO heeft zo’n 5 miljoen spelers en er zijn duizenden (misschien wel miljoenen) verzamelaars ter wereld. Pokemon is dan ook de grootste (dat hoort u goed) media franchise ter wereld. Hierbij laten ze Winnie the Pooh, Mickey Mouse, Star Wars en de Marvel Universe achter zich.

Nintendo logo

Voordelen investeren in Pokemon kaarten

Het investeren in Pokemon kaarten heeft veel voordelen. Eén van de voordelen is dat Pokemon kaarten op korte termijn waardevast zijn. Zo daalt een kaart vaak niet met tientallen euro’s, maar stijgt deze ook niet met honderden euro’s. Het komt wel vaak voor dat een bepaalde kaart op lange termijn ineens veel meer aandacht krijgt, waardoor de prijs de pan uit kan stijgen. Buiten het waardevaste van de kaarten, zijn er een aantal andere voordelen om in Pokemon kaarten te investeren:

 • Investeren kan zowel in kaarten, als in sealed producten;
 • Kaarten in meerdere prijscategorieën;
 • Pokemon kaarten zijn relatief klein, dus makkelijk op te bergen;
 • Prijs van een kaart kan hoger stijgen dan die van cryptomunten;
 • U investeert in iets tastbaars;
 • U wordt vergezeld door duizenden fanaten;
 • Pokemon kaarten stijgen tot nu toe gegarandeerd in waarde;
 • Het investeren in Pokemon kaarten is een feestje!

Er zijn veel meer voordelen om te kiezen voor het investeren in Pokemon kaarten, maar bovenstaande voordelen vinden wij het meest relevant.

Nadelen investeren in Pokemon kaarten

Er zijn natuurlijk ook meerdere nadelen te noemen. Hierbij kunt u denken aan de conditie van een kaart en het lang zoeken naar de juiste centrering. Het zoeken naar de juiste kaart voor uw collectie kan dus een tijdrovende klus zijn. Er zijn natuurlijk nog meer nadelen, deze sommen wij hieronder voor u op:

 • U moet de markt leren kennen, welke kaarten zijn interessant en welke niet?
 • Op de bekende verkoopsites kunt u op veel concurrentie rekenen;
 • Er is natuurlijk altijd de kans dat de hype volledig verdwijnt;
 • Het verzamelen van Pokemon kaarten kan verslavend werken;
 • Oudere kaarten zijn bijna niet meer te betalen;
 • Losse kaarten plaatsen op Marktplaats of Ebay, kan heel veel tijd kosten.

Alle Pokemon investeerders zijn eigenlijk maar bang voor één ding, en dat is dat heel de markt in zou storten, en er geen nieuwe verzamelaars meer bijkomen. Is deze angst reëel? Dat durven wij niet te zeggen, maar bij zoals elke vorm van investeren, komt er bij het investeren in Pokemon kaarten ook een bepaald risico om de hoek kijken.

Investeren in Japanse of Engelse kaarten?

Als u gaat investeren in Pokemon, dan kunt u investeren in Engelse of Japanse kaarten, maar waarom niet in beide talen? Beide talen hebben voor- en nadelen, maar uiteindelijk gaat het om de kaarten zelf. Wij zijn wel van mening dat Japanse kaarten kwalitatief een stuk beter zijn dan de Engelse variant. De centrering van een Japanse kaart is vaker goed, maar omdat de centrering van een Engelse kaart vaak slechter is, kan een perfect gecentreerde Engelse kaart weer duurder zijn.

Koopt u een Japanse kaart uit het buitenland? Dan dient u wel rekening te houden met invoerrechten en torenhoge verzendkosten. Gelukkig zijn Japanse kaarten ook steeds vaker te vinden in Europa, waardoor u hier geen last meer van heeft.

Let wel op andere talen dan Japans en Engels. Zo zijn Thaise en Chinese kaarten tot nu toe een stuk minder waard. Misschien gaat dit in de nabije toekomst nog veranderen, maar ons advies is u tot op heden te focussen op Japanse of Engelse kaarten. Het maakt qua voor- of nadelen verder niet uit welke taal u kiest. De prijzen van dezelfde kaart in het Engels of Japans kunnen onderling wel fluctueren. Let hier wel op bij het investeren.

Investeren in Japanse Pokemon kaarten

Investeren in sealed producten

De populariteit van Pokémon is de afgelopen jaren explosief gestegen, waardoor het merk populairder is dan ooit tevoren. Veel mensen zijn zich echter niet bewust van het feit dat er naast kaarten nog andere waardevolle investeringsmogelijkheden zijn. Sealed Pokémon producten, zoals booster boxen en elite trainer boxen, zijn bijvoorbeeld erg in trek bij verzamelaars.

Als investering bieden sealed Pokémon producten verschillende voordelen. Ten eerste zijn sealed producten waardevast en kunnen zelfs in waarde stijgen na verloop van tijd. Sealed producten zijn relatief gemakkelijk te verhandelen omdat de vraag groot is naar dit soort producten. Het is echter belangrijk om op te merken dat investeren in sealed Pokémon producten ook risico’s met zich meebrengt. De waarde van deze producten kan fluctueren op basis van verschillende factoren, zoals de populariteit van het product (vraag en aanbod), maar de conditie van de verpakking is ook enorm belangrijk.

Het is daarom van essentieel belang om grondig onderzoek te doen, trends en marktwaarden te volgen en advies in te winnen bij derden voordat u investeert in sealed Pokémon producten. Met de groeiende populariteit van Pokémon en de vraag naar zeldzame en verzamelbare items, kunnen sealed Pokémon producten een potentieel winstgevende en interessante beleggingskeuze zijn, maar wij raden u wel aan om zich eerst te verdiepen in de producten voordat u daadwerkelijk overgaat tot investeren.

Sealed Pokemon producten

Investeren in raw- of getaxeerde kaarten?

Het investeren in Pokemon kaarten kan op verschillende manieren. Hierbij kunt u denken aan een investering op lange termijn, maar er zijn ook zeker mogelijkheden op korte termijn. Zo kunt u investeren in raw kaarten, maar ook in getaxeerde kaarten. De grote verschillen kunt u hieronder lezen.

Investeren in raw kaarten

Eerst zullen wij u een beetje uitleggen wat een ruwe kaart nou eigenlijk is? Het is eigenlijk een kaart dat nog niet getaxeerd is door een bedrijf dat gespecialiseerd is in het taxeren van verscheidene soorten kaarten. Hier valt niet alleen Pokemon onder, maar bijvoorbeeld ook Magic: The Gathering, of zelfs oude voetbalplaatjes. Hierbij kunt u denken aan bedrijven zoals PSA, Beckett en CGC.

Een raw kaart is dus eigenlijk een kaart zoals die uit een booster pack komt. U kunt deze kaarten veilig opbergen door deze te sleeven en in een map te bewaren. Na verloop van tijd kunnen deze kaarten in waarde stijgen, waarna u deze met winst kunt verkopen.

Investeren in getaxeerde kaarten

U kunt uw raw kaarten ook opsturen naar een bedrijf dat uw kaarten plastificeert. Dit wordt onder verzamelaars ook wel het “graden” van kaarten genoemd. Uw kaart krijgt een cijfer van 1 tot 10, waarna dit cijfer door middel van een label aan uw kaart wordt toegekend. Uw kaart is zo optimaal beschermd en krijgt u een 10? Dan is uw kaart ook nog eens veel meer waard.

U kunt dus gericht op zoek gaan naar kaarten waarvan u denkt dat ze een 10 zouden krijgen. Deze koopt u dus raw en stuurt u vervolgens op naar PSA, Beckett of CGC (er zijn nog meerdere bedrijven die dit soort taxaties verrichten, maar deze raden wij niet aan voor waardevermeerdering). Voor sommige verzamelaars is dit een echte sport, en kan u veel geld opleveren.

Denkt u dat een kaart in waarde zal stijgen? Dan kunt u natuurlijk zelf ook een getaxeerde kaart aanschaffen. Wij raden u eigenlijk aan om altijd een 10 te kopen. Relatief stijgen slabs met een 10 veel sneller in waarde.

Investeren in getaxeerde Pokemon kaarten

Valkuilen en waar op te letten

Begint u net met het investeren in Pokemon kaarten? Dan ziet u potentie in alle kaarten. Groot, klein, goud, paars, het maakt u allemaal niet uit. U vindt alle kaarten net zo mooi en u denkt dat alle kaarten in prijs zullen stijgen. Dit is helemaal niet zo gek, en eigenlijk heeft elke investeerder of verzamelaar dit idee bij het begin. Let wel op! Voordat u het weet heeft u een veelvoud van kaarten waar u niet meer vanaf komt. Probeer u te focussen op bepaalde subgenres of houdt het bijvoorbeeld alleen bij sealed producten. Niet elke kaart is net zo gewild en vaak komt u makkelijker van wat duurdere kaarten af, als die van € 50,- of € 60,-. Voordat u begint met het investeren in Pokemon kaarten, bekijk eerst wat de markt doet en in wat voor kaarten u daadwerkelijk gelooft.

Een ander veel voorkomend probleem is dat investeerders denken dat de vraagprijs hetzelfde is als een verkoopprijs. Een vraagprijs is vaak niet de prijs die daadwerkelijk betaald wordt. Kijk dus voor wat voor bedrag een kaart ook daadwerkelijk weg gaat. Heeft u hulp nodig met waardebepaling? Bij hebben een heel artikel geschreven over hoe u de waarde van een Pokemon kaart kan bepalen.

Oude of nieuwe Pokemon kaarten?

Een belangrijke vraag die u zichzelf mag stellen wanneer u gaat investeren in Pokemon kaarten, of u gaat investeren in oude of nieuwe kaarten? Oude Pokemon kaarten zijn vaak meer geld waard, maar zijn dus ook een stuk duurder om in te kopen. Als u denkt dat een kaart nog verder in prijs gaat stijgen, kunt u natuurlijk altijd de gok nemen om deze alsnog te kopen. De risico’s liggen dan vaak wel hoger, maar de kans op een grote stijging in waarde is dan ook veel groter.

Speelt u het liever op safe? Dan kunt u de keus maken voor wat nieuwere kaarten. Nieuwe kaarten worden tenslotte ook ooit oud. U kunt hierbij ook weer kiezen voor een stijging op lange termijn, of op een korte termijn. Het grote verschil zit hem vaak in het aanbod. Hoe hoger het aanbod, hoe langer het duurt voordat de prijs stijgt. Het aanbod is tenslotte een stuk hoger waardoor de vraag minder is. Dit kan natuurlijk veranderen in de nabije toekomst maar het duurt dan dus een stuk langer voordat de vraag het aanbod zal overstijgen.

Samenvatting investeren in Pokemon kaarten

Zoals u heeft kunnen lezen, is het investeren in Pokemon kaarten niet iets wat u zomaar even doet. U dient zich in te lezen in de materie en u zou eigenlijk altijd op de hoogte van de huidige markt moeten zijn. Het succesvol investeren in Pokemon is dan eigenlijk ook alleen maar weggelegd voor mensen die passie voor Pokemon hebben. Heeft u dit niet en verwacht u deze passie ook nooit te krijgen? Dan raden wij u eigenlijk aan om het in een andere hoek te zoeken.

Mocht u nog vragen hebben over het investeren in Pokemon kaarten? Aarzel dan niet om ons een berichtje te sturen. U kunt natuurlijk ook bij ons terecht voor algemene vragen.

Deel op Social Media

Recente berichten

categorieën

Winkelwagen
Scroll naar boven